Oskar Schindler : legenda a fakta - Gruntová, Jitka, 1945- (Naše vojsko, 2014)
Autorka se snaží o objektivní pohled na muže, který proslul jako zachránce Židů v době 2. světové války. Snáší množství dokumentárního materiálu, z něhož si čtenář může utvořit lepší představu o pravděpodobném několikanásobném špionovi, který používal Židy jako levnou pracovní sílu. S blížícím se koncem války však počítal i s budoucností a jeho výběr zachráněných vězňů se zaměřil na vlivné a bohaté osoby.