Srdce a skalpel - Cimický, Jan, 1948- (Baronet, 2013)
Ivan Piskáček se narodil počátkem 20. století v Rusku. Otec byl český profesor, vyučující v Petrohradě, matka ruská kněžna. Jeho život byl předem naplánován, byla mu určena skvělá kariéra diplomata a tak vystudoval gymnázium v Dijonu, v Praze práva, v Paříži diplomatickou nástavbu. Přes varování přátel se po skončení studií vrátil do Sovětského svazu. Zastihla ho tam doba stalinistických čistek a ocitá se v gulagu. Tam marně vysvětluje, že je doktor práv. Striktně je mu přikázáno, aby se ujal ošetřovny a později nemocnice. Medicínu nastuduje pouze z učebnic a přesto v dlouholeté praxi dosahuje vynikajících výsledků. V nemocnici zůstává i po propuštění a jeho osud se završuje až s nástupem perestrojky.