Cesta pouští - Kraus, Ota B., 1921-2000 (Akropolis, 2014)
Přestože je období druhé světové války nesmazatelně zatíženo katastrofou šoa, podařilo se česko-izraelskému spisovateli napsat román, v němž tyto události pro hlavního hrdinu, dospívajícího židovského mladíka Štěpána, představují spíše jen historický kontext. Hrůzy holokaustu zůstávají jen jako stín dokreslující tíživou atmosféru doby, v níž Štěpán dospívá. Tento svého "bildungsromán" tak je především citlivou a sugestivní výpovědí o mladém muži, jehož pocity vykořenění, hledání prvních lásek, vlastní české židovské identity, ale i vztahu k rodičům či určujícím ideologiím 20. století (marxismus, sionismus) je ortenovsky bolestné i krásné zároveň. Pro svůj původ je hrdina vyloučen z gymnázia, posléze před okupací prchne do sovětského Ruska, kde ovšem rychle ze sociálně utopických snů i nepřekročitelné bariéry mezi domácím a cizím - i mezi vlastním a místním chasidským židovstvím - vystřízliví. Vrací se do protektorátu, kde jej mezitím postupující represe přivedou k práci na statku, kde jeho prozření ze všech ideálů a odolávání "zlému" v až mystické, magické formě vrcholí. Příběh zobrazuje prudký skok do dospělosti, jímž si Židé autorovy generace a osudu prošli. (Podle nakladatelské anotace - zkráceno)