Kněz - Bruen, Ken, 1951- (BB/art, 2012)
Jack Taylor si neustále klade za vinu smrt dítěte svých přátel, které nedokázal ochránit. Jeho trauma se natolik prohloubí, že je přijat na psychiatrickou kliniku, kde stráví pět měsíců. Po propuštění je stejně jako obyvatelé města Galway, v němž se Bruenovy romány odehrávají, otřesen zprávou o brutální vraždě otce Joyce, jenž byl ve zpovědnici svého kostela doslova sťat. Joyceův vyděšený kolega požádá Taylora, aby se ujal neoficiálního vyšetřování. Taylor tuto nabídku sice přijme, nicméně je stále ještě v zajetí úvah, jež mu připomínají jeho osobní selhání. Spíše než v alkoholu, na němž byl dlouhá léta závislý, hledá Jack útěchu v hudbě či literatuře, avšak nemůže odvrátit nástup dnů, naplněných pochmurnými představami, které vstoupí do jeho mysli. Přesto si však najde čas, aby se vracel k případu otce Joyce. Brzy zjistí, že tento kněz propadl zvráceným pedofilním touhám, takže jeho poprava může být i mstou za příkoří, které někomu způsobil. Motiv tohoto sexuálního zneužívání zavede Jacka dokonce až do šedesátých let minulého století, kde má tragický příběh otce Joyce své temné počátky