Ostrov Fulakona - Lambert, Eric, 1921-1966 (Naše vojsko, 2007)
Román australského autora nás zavádí na ostrov Fulakona v Tichomoří. Uprostřed krvavého střetnutí Američanů a Japonců se tu odvíjí dramatický příběh lidí, které nedobrovolně válka svede dohromady. Jakoby navzdory všudypřítomné smrti právě tady vzniká láska mezi japonským plukovníkem a domorodou dívkou.