Na západní frontě klid - Remarque, Erich Maria, 1898-1970 (Světová literatura Lidových novin, 2011)
Příběh o generaci chlapců, kteří v roce 1914 rovnou ze školních lavic táhli s vlajícími prapory na frontu, odkud se vrátili zničeni na duchu i na těle, přestože unikli smrtícím granátům.