Milosrdenství - Morrison, Toni (Nobelova cena, 2010)
Děj románu se odehrává v době, kdy Amerika začínala využívat práci otroků. Hlavní hrdinka a vypravěčka rekapituluje složitou cestu černé otrokyně k vnitřní svobodě.